Dromen

    02 maart 2020 door Reineke

    Melle werkt als controller bij een bank. Hij is een harde werker en een pietje-precies. Na het overlijden van zijn vader merkte Melle dat hij zich steeds moeilijker kon concentreren op zijn werk. Hij kreeg zijn werk niet meer af en raakte het gevoel van controle kwijt. 

    Na een lang gesprek met zijn vriendin is Melle naar zijn leidinggevende toegestapt om aan te geven dat het niet goed ging. Deze was verbaasd, want hij had niets aan Melle gemerkt. Hij bood Melle een coachtraject aan om enkele zaken op een rijtje te krijgen.

    In dat traject krijgen de dromen van Melle onverwacht een centrale rol. Melle blijkt flink van slag te zijn geraakt door een steeds terugkerende droom over zijn vader. Door hier samen over te praten en de dromen te onderzoeken lukt het Melle op een andere manier naar zijn dromen te kijken.

    Terugkerende droom van Melle

    Mijn vader ligt opgebaard in de kerk met kaarsen rond zijn kist. Als ik naar hem kijk, zie ik opeens dat hij zijn vingers probeert te bewegen. Ook hoor ik hem zachtjes kreunen. In paniek roep ik naar mijn moeder en broer: ‘Papa leeft nog!’ Ze reageren niet op mij, ook niet als ik aandring: ’Kijk nou toch, hij beweegt met zijn handen, dit is niet goed!’

    Wat ik ook zeg, ze komen niet kijken. Ik word niet gehoord of gezien. Ik voel me alleen, bang en machteloos. Mijn vaders lichaam beweegt, hij is niet echt dood en ik ben de enige die het ziet. Ik moet iets doen, ik weet niet wat.

    Iedere keer wordt Melle daarna heel naar wakker. Hij is in de war en wordt onzeker van de droom. Hij voelt zich schuldig naar zijn vader. Het doet hem denken aan de laatste weken van zijn vaders leven. Zelfs toen hij niet lang meer te leven had, wilde niemand het daarover hebben: zijn vader, zijn moeder en broer niet. Voor Melle blijkt niet gehoord of gezien worden een centraal thema. Hij vertelt over vroeger, over het gevoel dat hij altijd had dat zijn vader nooit naar hem luisterde. En dat hij dit ook op zijn werk ervaart. Iedere keer als hij iets zegt, lijken zijn collega’s niet echt te luisteren en weer verder te gaan met hun eigen punt. Melle ervaart daardoor weinig invloed in zijn team.

    Tijdens het coachtraject leert Melle zichzelf beter kennen. Door inzicht in zijn eigen gedrag is Melle rustiger geworden. Schuldgevoelens over zijn vaders dood heeft hij kunnen loslaten. Opeens is hij gaan begrijpen waar de droom over gaat. Het wordt tijd dat hij duidelijk maakt wat hij belangrijk vindt en dat hij het aangeeft als hij iets vervelend vindt. Hij had zichzelf juist aangeleerd dat niet te doen, omdat zijn vader niet naar hem luisterde. Door dit besef staat Melle steviger in gesprekken die er voor hem toe doen. En nadat het hem gelukt is een nieuw project naar zich toe te trekken, is het plezier in zijn werk weer teruggekomen.

    Enkele maanden nadat het traject met Melle was afgesloten, kreeg ik deze mail:

    Afgelopen nacht had ik een andere droom over mijn vader. Hij en ik rijden over een weg, ik zit achter het stuur. We belanden in het water, en de auto zinkt direct. Hoewel mijn vader niet eens kan zwemmen, zijn we volkomen rustig. Ik maak zijn gordel los en open de deur voor hem: ‘Toe maar pap, ga maar’.

    Mijn vader zwemt moeiteloos naar de kant en hijst zichzelf omhoog. Ik ben zo blij, zo dankbaar! Mijn vader zwemt, en hij was altijd zo bang voor water. Het is goed zo.

    Het kan interessant zijn om tijdens een coachtraject met dromen te werken. Ze geven ons namelijk een kijkje in ons onbewuste. Door ze te onderzoeken kun je meer te weten komen over jouw primaire kanten of over de meer verstoten kanten. Je hoeft de droom niet te analyseren of te interpreteren. Het is vooral belangrijk verschillende delen in de droom te verkennen. Meestal komen er met het bespreken van de droom vanzelf gedachten of associaties op die op dit moment in je leven spelen.

    Meer lezen over dromen? Dromen & nachtmerries. Wat ze betekenen en wat je ervan kunt leren van Bas Klinkhamer.

     

    Aanpak Contact

    Het coachtraject

    Intakegesprek

    Een coachtraject begint altijd met een individueel intakegesprek. In dit gesprek maken we kennis, verkennen we je vraag en maken we afspraken over de doelen van de coaching en de manier van samenwerken. Je kunt ervoor kiezen dat je leidinggevende bij het intakegesprek aanwezig is.

    Op basis van de omvang van je vraag spreken we van te voren af hoeveel gesprekken we gaan voeren. Uiteraard kan daar in de loop van het traject een wijziging in plaatsvinden. De gesprekken duren doorgaans 5 kwartier. Gemiddeld duurt een traject tussen de 3 en 8 gesprekken.

    Meer lezen

      Ik wil graag:

      en beter leren omgaan met:

      zodat ik:

      © Reineke Kins 2024
      Ontwerp: Jilpotma.nl Realisatie: Publiek.com